Tip #16: Koop een boek

BoekenVandaag start de jaarlijkse Belgische Boekenbeurs en dit vieren we graag met een nieuwe tip. Koop je boeken nu het nog kan! Voor elke boek moet er ergens een boom sneuvelen en voor je het boeken in je handen hebt, zitten er nog heel wat processtappen tussen die het milieu vervuilen (fabricage, verwerking, print, distributie, recyclage, verbranding). Met de digitale revolutie op volle toeren zien we echter het aantal boeken (op papier) en kranten (op papier) achteruit gaan. Geen goede evolutie voor onze doelen dus!

Enkele tips om het maximale uit boeken te halen:

  • Koop altijd je eigen boeken. Het is immers niet leuk om een boek uit de bibliotheek te lezen die al zovelen voor je vast gehad hebben.
  • Koop altijd nieuwe boeken. Soms is het wél leuk om de eerste te zijn en vooral als de geur van een vers gedrukt boek je tegemoet komt en je als eerste de kaft kan plooien.
  • Verzamel zo veel mogelijk boeken. Een goed gevulde bibliotheek van jezelf telt net zo goed voor je status.
  • Hou je boeken voor jezelf en leen ze niet uit. Jij hebt ze immers betaald en je wilt niet dat iemand anders er met zijn vieze vingers aan komt.
  • Kies de dure versies van boeken. Deze zijn op glanzend papier gedrukt, hebben een harde of gelamineerde kaft en hebben vaak ook nog extra verfraaiingen.
  • Koop geen FSC gekeurde boeken. Dan zijn ze net wél milieuvriendelijk en dat willen we niet, weet je nog?

Realiseerbaarheid

Moeilijk – deze tip gaat je toch wat geld kosten, zeker als je de duurdere versies gaat aanschaffen of een échte verzamelaar met status wilt worden. Eens je bibliotheek begint uit te breiden, zal je er toch een kamer aan moeten opofferen.

Andere tips

Neem ook abonnementen op papieren tijdschriften en kranten nu het nog mogelijk is.

Als je je impact wilt vergroten, breng dan zelf een boek uit. Je kan dan immers zelf kiezen welk papier, welk type papier en welke kaft.

Onze tegenstanders

De Low Impact Man is grote voorstander van het delen van spullen en verwijst op zijn website naar verschillende initiatieven. Ook op GedeeldDoor.be vind je een overzicht van allerlei boekenruilinitiatieven.

PapierEnKarton.nl is een belangrijke tegenstander omdat zij zich effectief inzetten voor een duurzamer beleid rond boeken in Nederland. Zo raden ze bijvoorbeeld “Dwarsliggers” aan.

Oprichter Raz Godelnik van Ecolibris maakt het lezen van boeken dan weer groener met de belofte voor elk (door jou) geregistreerd boek een boom te planten. Je krijgt dan in ruil een sticker om aan te tonen dat je je boek gecompenseerd hebt.

Laat jouw mening en/of tips hier achter

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s