Tip #11: Laat het licht aan

TuinverlichtingNiets zo ongezellig als een huis waar het donker is. Daarom raden we ook aan om het licht altijd aan te laten, ook in de kamers waar je niet bent.

Laat ook het licht in de tuin aan. Plaats verlichting in je voor- en achtertuin en laat deze dag en nacht branden. Je gaat zo meer verbruiken en meer verbruik betekent meer CO2-uitstoot. Net wat we nodig hebben om de aarde verder op te warmen en de wereld om zeep te helpen.

Door ‘s nachts buiten de verlichting aan te laten, jaag je ook de dieren op. Hierdoor worden ze steeds verder en verder uit hun natuurlijke habitat verdreven. Heerlijk als er geen vogels meer op je auto kakken! Je kan zelfs verder gaan en je tuin werkelijk volledig verlichten. Wettelijk is tot 30 meter boven je huis jouw eigendom, dus je kan er gerust een groot licht plaatsen.

Realiseerbaarheid

Gemiddeld – de verlichting binnen aanlaten is gemakkelijk, maar om de tuin ‘s nachts goed verlicht te krijgen, heb je toch wat werk voor de boeg!

Andere tips

Gebruik voor in je tuin van die goedkope plastic lichtjes uit bv. de Aldi. Deze gaan minder lang mee en zo kan je je ecologische voetafdruk ook verhogen (door minder duurzaam materiaal te gebruiken.

Onze tegenstanders

Bond Beter Leefmilieu organiseert elk jaar een natinale ‘Nacht van de Duisternis‘ waar ze oproepen om de lichten uit te laten. Ze zijn hier zo overtuigend in dat zelfs lokale gemeenten deelnemen. De VVS biedt een smartphone app aan om de zogenaamde ‘lichtvervuiling’ te meten.

Laat je ook niet vangen door de acties die energieleveranciers zoals Electrabel doen. Onder het mom van energiebesparing proberen ze je andere producten zoals spaarlampen aan te smeren terwijl je gewone gloeilampen nog jaren kunnen meegaan. Een energieleverancier die je minder wilt laten verbruiken, dat geloof je toch zelf niet?

Dank aan mijn collega Koen Vingerhoets (@IthronKoen) voor de hulp met dit idee.

1 thought on “Tip #11: Laat het licht aan

  1. Pingback: Happy Earth Hour! | De wereld om zeep

Laat jouw mening en/of tips hier achter